پرسونال برندینگ یا برندسازی شخصی ازجمله اصطلاحاتی است که امروزه به یک مفهوم بسیار مهم مبدل شده و این در حالی است که نزدیک به دو دهه از مطرحشدن آن میگذرد. اما در همین سالهای اخیر و پس از پررنگ شدن نقش و جایگاه شبکههای اجتماعی بهعنوان ابزاری برای دیجیتال مارکتینگ، هر فرد با ایجاد برند شخصی خود توانسته به درآمدزایی در حوزههای مختلف بپردازد. درواقع امروزه هویت یک برند لزوماً به دنیای تجارت و یک کسبوکار بهخصوص منحصر نمیشود و هر فرد فارغ از حوزه فعالیت خود میتواند یک برند شخصی نیز داشته باشد. بنابراین این مفهوم را میتوان به سکوی پرتابی تشبیه کرد که افراد برای پیشرفت و موفقیت، نیازمند آن هستند و به این شکل قادر به ارائه تواناییهای خود خواهند بود. چراکه برخلاف برندهای تجاری که بر روی ویژگیهای محصول تکیه میکنند؛ در این تکنیک، شخص بر روی مهارت و خصوصیات فردی خود، اتکا نموده و همین باعث برند شدن شخصیت او خواهد شد. لذا با توجه به اینکه روزبهروز شاهد گرایش بیشتر افراد به پرسونال برندینگ هستیم، ادامه این مطلب را به بررسی این مفهوم و بیان نکات کلیدی و مهم آن اختصاص دادهایم.
معرفی برندسازی شخصی
پرسونال برندینگ، تعریف چندان پیچیدهای ندارد، بلکه بسیار ساده و قابلدرک نیز هست. به تصویری که در ذهن مخاطب یا جامعه میسازید و داستانی که از شخصیت خود برای مردم روایت میکنید، پرسونال برند گفته میشود. درواقع میتوان آن را یک شیوه بازاریابی دانست که همه افراد، حتی صاحبان کسبوکارهای مختلف و یا افراد شناختهشده و تأثیرگذار نیز قادر به استفاده از آن هستند. ایجاد یک برند شخصی علاوه بر آنکه باعث شهرت در میان مخاطبان میشود، اعتبار زیادی را نیز به همراه داشته و از این شناخت و اعتماد میتوان درآمد نیز داشت. درواقع شما بهعنوان یک برند یا هویت مشخص میتوانید با نفوذ روی مخاطبان خود، ذهنیت آنها را مطابق با اهداف خود هدایت نموده و بر تصمیمگیریهایشان اثرگذار باشید. البته این در صورتی دستیافتنی خواهد بود که روی برند و ارتقاء خودتان کار کرده و پیشرفت داشته باشید.
دلایل مهم بودن پرسونال برندینگ
همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، امروزه از طریق برندسازی شخصی، همه افراد میتوانند از منافع گسترده و ارزشمندی بهرهمند گردند که این خود نشاندهنده اهمیت برندینگ شخصی در حوزه بازاریابی دیجیتال است. از همین رو در ادامه به برخی از دلایل مهم بودن پرسونال برند اشاره خواهیم داشت:
-
تمایز با دیگران
برندسازی شخصی درنتیجه تقویت و بهکارگیری برخی تجربیات و تواناییها ایجاد میشود که همین امر باعث تمایز فرد نسبت به سایرین خواهد شد. بنابراین بایستی همواره در فکر برنامهریزی برای حفظ و برجستهسازی این مهارتها باشید تا به این واسطه از رقبا و یا دیگر افراد فاصله گرفته و در اذهان ماندگار شوید. بهعنوانمثال شما میتوانید از برند شخصی خود برای استخدام شدن در یک زمینه کاری بهخصوص بهره برده و در میان متقاضیانی که با پشتوانه مدرک تحصیلی در پی دستیابی به هدفشان هستند، با قابلیتهای انحصاری خود جایگاه موردنظر را کسب کنید.
-
اعتماد میان مخاطبان
از دیگر دلایل مهم بودن پرسونال برندینگ میتوان به اعتماد و اطمینان بیشتر در میان مخاطبان و مردم اشاره کرد. بدیهی است که همه افراد بیشتر به کسی اعتماد میکنند که از او و اهدافش بیشتر بدانند. چراکه وقتی شناخت کافی از یک شخص به دست میآورید، بهخوبی از انتظارات و توقعات خود نسبت به او آگاه هستید و حس ارتباط بهتری با او خواهید داشت. درواقع با برندسازی شخصی، به افراد این فرصت را میدهید که شما را بیشتر بشناسند و همین شناخت، زمینهساز اعتماد بیشتر در میان مردم میشود. زیرا آنها بهخوبی میدانند با چه شخص معتبری در ارتباط هستند.
-
ایجاد فرصتهای بیشتر
با توسعه پرسونال برندینگ میتوانید از فرصتهای موجود به نفع خود بهره برده و بیشتر دیده شوید. چراکه مردم در مواقع لزوم بیشتر به سراغ اشخاصی میروند که دارای تخصص و مهارت خاصی در زمینه موردنظرشان هستند. درواقع اینجا برند و نوع عملکرد شخصی شماست که باعث شناخت مردم نسبت به شما میشود و بهاینترتیب فرصت انتخاب شدن از میان تعداد زیادی از افراد را به خود میدهید. زیرا این برندسازی است که باعث به تصویر کشیدن قابلیتها و تواناییهای منحصربهفردتان میشود.
-
کمک به بهتر دیده شدن
امروزه با در اختیار داشتن ابزارهای اجتماعی و پلتفرمهایی که با کمک آنها بهراحتی دستیابی به حجم وسیعی از دادهها امکانپذیر است، میتوان درباره هر شخص و اهداف و فعالیتهای او اطلاع پیدا کرد. بنابراین بسیار مهم است که چه اطلاعاتی از خود به مخاطب ارائه داده و تصویرتان چگونه نشان داده میشود. شما از طریق پرسونال برندینگ این فرصت را دارید که به بهترین شکل، خود را معرفی نموده و با کنترل اطلاعات شخصی، تصویر بهتر و درخشندهتری در ذهن افراد ثبت کنید.
مراحل ساخت یک برند شخصی
اکنونکه از دلایل اهمیت برندسازی شخصی آگاهی پیدا کردید، باید به فکر ایجاد آن و اطلاع از مراحل توسعه یک پرسونال برند باشید که با ویژگیها و مهارتهایتان در تناسب باشد. این مراحل را در ادامه بهطور مفید و مختصر شرح خواهیم داد:
1- تمرکز روی اهداف
مهمترین اقدام برای داشتن یک برند شخصی این است که افکار خود را روی برنامههایی که در ذهن دارید، متمرکز کنید. شما بایستی از تمام حواشی و عوامل بازدارنده دوری کرده و با تجسم آینده، تنها به ساخت پرسونال برندینگ فکر کنید. هرچقدر بتوانید در این راستا عملکرد بهتری داشته باشید، زودتر به اهداف خود میرسید.
2- تعیین تخصص و مهارتهای خود
شما بایستی برای خودتان مشخص کنید که قصد مانور دادن روی کدامیک از مهارتهایتان را دارید. بهاینترتیب میتوانید، زمینهای را که مخاطبان بیشتری به دنبال دارد را برگزیده و به تقویت آن بپردازید. دقت داشته باشید چیزی که مخاطب را به سمت شما میکشاند، باید خاص و کاملاً متفاوت با دیگران باشد. زیرا مخاطبان برای استفاده از یک تخصص یا توانایی منحصربهفرد به شما مراجعه میکنند.
3- اولویتبندی ارزشها
تعیین دقیق اولویتها نیز یکی دیگر از مراحل مهم توسعه پرسونال برندینگ بهحساب میآید. به این صورت که تمامی گزینههای باارزش خود را برای ارائه به مخاطب در نظر گرفته و برای نمایش در برند شخصیتان به ترتیب اهمیت، دستهبندی کنید.
4- شناخت مخاطب هدف
شناسایی و تعیین دقیق مخاطب هدف نیز یکی دیگر از مراحل ساخت پرسونال برند است. این یک حقیقت محض است که شما نمیتوانید تمام افراد یک جامعه را بهطرف خود هدایت نموده و جذب کنید. چراکه یقیناً مهارتها و ویژگیهای شما برای همه افراد نمیتواند جالب و مفید باشد. از همین رو بایستی در همان شروع کار بدانید که مخاطبان شما کدام افراد با چه نوع سلایق و خواستههایی هستند. به این صورت بهتر میتوانید در جهت آنها حرکت نموده و اثرگذاریهای لازم را روی نظرات و خواستههای آنها داشته باشید.
5- فعالیت در رسانههای اجتماعی
تعامل با مخاطبان و گسترش ارتباط با آنها از طریق رسانههای اجتماعی نیز یک اقدام مهم در راستای پرسونال برندینگ محسوب میشود. اگر در حال حاضر تنها دوستان و اطرافیان شما، جامعه مخاطبانتان را تشکیل میدهند، سعی کنید بهآرامی روابط خود را افزایش داده و در سطح اجتماع گسترش دهید. چراکه یکی از عوامل بسیار مهم در موفقیت یک برندسازی شخصی، ایجاد تعاملات مفید و ارتباط با دیگران است. از همین رو میتوانید از شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام، لینکدین، فیسبوک و… برای توسعه برند خود و ارتباط با دیگران استفاده کنید.
6- طراحی یک سایت شخصی
یکی از مهمترین و ضروریترین اقدامات برای توسعه برندینگ شخصی، طراحی وبسایت است. بهطوریکه تمامی تواناییها و تخصصهای شما در آن به مخاطبانتان ارائه نموده و معرفی کنید. انجام این کار باعث سریعتر شدن روند رشد پرسونال برندینگ و موفقیت شما خواهد شد.