- خانه
- دیجیتال مارکتینگ
- معرفی بیگ دیتا (کلان داده) و کاربردهای آن
معرفی بیگ دیتا (کلان داده) و کاربردهای آن
seoo_admin
- آبان ۱۴, ۱۴۰۱
- ۷:۴۲ ق٫ظ
- بدون دیدگاه
بیگ دیتا (کلان داده) ازجمله اصطلاحات پرتکراری بوده که در حوزه فناوری اطلاعات مطرح است. درواقع توجه به این مبحث به ویژه در عصر کنونی و با توجه به اینکه دادهها به یکی از ارکان مهم اقتصاد دنیا تبدیل شدهاند، بسیار بااهمیت بوده و میتوان آن را مبنای پیشرفت شرکتها و رقابت میان آنها دانست. زیرا با جمعآوری و ارزیابی اطلاعات متعدد در مقیاس بسیار بزرگ، زمینهای برای دستیابی به اهداف موردنظر و افزایش بهرهوری ایجاد میشود. بهطوریکه امروزه بسیاری از کسبوکارها در صنایع مختلف از خردهفروشان گرفته تا شرکتهای بزرگ با استفاده از این استراتژی، توانستهاند با سرعت بیشتری، مسیر رشد و پیشروی را طی کنند. لذا با توجه به گسترش تکنولوژی و زندگی در دنیای دیجیتال، این موضوع از رونق و اهمیت بیشتری برخوردار بوده و به شکل سازمانیافتهتری به آن پرداخته میشود. به همین منظور در این محتوا ضمن بررسی مفهوم بیگ دیتا (کلان داده) به بیان کاربردهای آن نیز میپردازیم و سایر نکات پراهمیت در این رابطه را نیز شرح خواهیم داد.
تعریف مفهوم کلان داده (Big Data)
کلان داده به مجموعهای از دادهها اشاره دارد که علیرغم داشتن حجم و تنوع زیاد، بهمرور بر حجم آنها نیز افزوده میشود. همچنین این دیتاها به دلیل داشتن پیچیدگی زیاد، از طریق شیوههای قدیمی مدیریت دادهها قابل ارزیابی نیستند و ذخیرهسازی و دسترسی به آنها برای انجام تحلیلهای آتی، کاری بسیار دشوار، زمانبر و مستلزم صرف هزینههای بالا خواهد بود. لازم به گفتن است که آنچه در کلان داده حائز اهمیت بوده، حجم دیتاها نیست و تنها اقداماتی که سازمانها بهواسطه این دادهها انجام میدهند، موردتوجه هستند. بهطوریکه با تحلیل بیگ دیتا، میتوان به بررسی تخصصی و یافتن ماهیت دادهها باهدف تصمیمگیری بهینه و دستیابی به برخی امور راهبردی پرداخت.
اهمیت کلان داده و کاربرد آن
در این بخش موارد اهمیت بیگ دیتا (کلان داده) را بررسی خواهیم کرد:
۱- جلوگیری از اتلاف زمان و هزینه
یکی از دلایل اهمیت بیگ دیتا، صرفهجویی در وقت و هزینه اجرای برخی تصمیمات بزرگ است. به این صورت که با بهرهگیری از فناوری ماشینی و هوش مصنوعی، این امکان وجود دارد که صفر تا صد فرآیند تجزیهوتحلیل دادهها را بهصورت تخصصی انجام داد و در نهایت تنها از نتایج این آمار برای سازمان استفاده کرد. به این ترتیب میتوان اطمینان داشت که شرکت مربوطه در مسیر درستی قرارگرفته است.
۲- درک مشتری و نیازهای او
با استفاده از بیگ دیتا میتوان رفتار مشتری را بهدرستی تحلیل و نیازهای او را شناسایی کرد. در نتیجه با شناخت ویژگی و خواستههای آنها میتوان برای رفع کموکاستیهای موجود اقدام نمود.
۳- آگاهی از وضعیت بازار و رقبا
بررسی و رصد فعالیت رقبا یکی دیگر از دلایل اهمیت بیگ دیتا (کلان داده) به حساب میآید. درواقع به این وسیله میتوان آگاهی مناسبی از شرایط بیرونی سازمان و وضعیت رقبا به دست آورد. بهطوریکه میتوان از رفتارهای مثبت آنها در راستای پیشبرد اهداف سازمان بهره برد.
۴- بازدهی و موفقیت در بازاریابی
بهطورکلی تصمیمگیری درست در شرایط گوناگون به افزایش بازدهی و دستیابی به موفقیت کمک زیادی میکند. بر همین اساس، میتوان از بیگ دیتا نیز در فرآیندهای بازاریابی شرکتهای بزرگ و برندهایی که با حجم بالایی از دادهها در ارتباط هستند برای کسب بهترین نتایج، بهره برد.
مهمترین کاربردهای کلان داده
با توجه به اهمیت دادهها، میتوان از بیگ دیتا (کلان داده) برای تحلیل و استخراج اطلاعات مهم، استفاده نمود. به همین منظور در ادامه به زمینههای کاربرد این فرآیند مروری خواهیم داشت:
حوزه آموزش مهارتها
همانگونه که مطلع هستید، در سیستم آموزشی کشور اعم از مدارس، دانشگاهها مراکز آموزش خصوصی و یا آموزشگاههای حضوری و آنلاین، افراد از هر قشر و سنی برای فراگیری مهارتهای گوناگون حضور پیدا میکنند. همین مسئله ضرورت بهکارگیری بیگ دیتا و تجزیهوتحلیل دادههای این حوزه را برای ایجاد و ارائه محتوای بهینه آموزشی، بیشتر میکند.
ساخت محتوای ویدیویی
با توجه به محبوبیت انواع محتوای ویدیویی و مخاطبان زیاد این نوع مدیا در دنیا، سازندگان این نوع محتوا نیز از کلان داده، برای شناسایی سلایق مخاطبان خود و ارائه تولیداتی جذاب بهره میبرند.
حوزه پزشکی و سلامت
دیگر زمینه کاربرد بیگ دیتا (کلان داده) در عرصه پزشکی و سلامت است. به این صورت که با استفاده از ارزیابی دقیق دادهها در این حوزه میتوان به آمار کامل و دقیقی از بیماران و رنج سنی آنها دست یافت. به این وسیله شناسایی راههای پیشگیری از بیماریها و درمان آنها نیز به شکل بهینه و موثرتری صورت میگیرد.
بازاریابی دیجیتال
دیگر کاربرد مهم بیگ دیتا به دیجیتال مارکتینگ مربوط میشود و این به دلیل حجم بسیار زیاد دادههای قابل تحلیل در حوزه بازاریابی است. بنابراین با بهرهگیری از آنالیز صحیح و دقیق دادهها، میتوان به موفقیت کمپینهای تبلیغاتی کمک کرد.
معرفی انواع بیگ دیتا یا کلان داده
در این قسمت از مقاله، سعی میکنیم به شکلی مفید و مختصر به معرفی انواع بیگ دیتا بپردازیم:
۱- دادههای ساختاریافته
این نوع دادهها در بیگ دیتا (کلان داده) دارای ساختار مناسبی هستند. به این معنی که از طول و قالب معینی جهت بهکارگیری در پروژههایی با دادههای بزرگ برخوردار هستند. ازجمله این دادههای ساختارمند میتوان به اطلاعات موجود در دیتابیس و یا فایلهای CSV و اکسل اشاره کرد.
۲- دادههای نیمه ساختاریافته
دادههای نیمه ساختاریافته را میتوان ترکیبی از دادههای ساختارمند و فاقد ساختار دانست که به دلیل عدم طرحریزی یک الگوی مشخص و بامعنی، با این نام شناخته میشوند. البته برای آنها نشانگرهایی باهدف تفکیک اجزای معنادار و طبقهبندی آنها درنظر گرفته شده است که با کمک آنها میتوان ذخیره دادهها را سادهتر کرد. دادههای ایمیلها، اسناد Word و نیز فایلهای گزارش (Log) نمونههایی از دادههای نیمه ساختاریافته هستند.
۳- دادههای بدون ساختار
از میان انواع بیگ دیتا (کلان داده) دادههای بدون ساختار دارای بیشترین مقدار و با فراوانی نزدیک به ۸۰ درصد هستند. این دادهها عمدتاً غیرقابل ذخیره و مرتبط با برخی فایلهای بزرگ در قالب پایگاه هستند. از ویژگیهای دادههای بدون ساختار میتوان به ماهیت پیچیده آنها اشاره کرد و اینکه فضای اشغالشده توسط این دادهها نیز بیشتر بوده و با توجه به درهمریختگی زیاد، درک و کنترل آنها سختتر است. انواع فایلهای تصویری، صوتی و ویدئویی، نمونههایی از این دادهها هستند.
ویژگیهای مهم بیگ دیتا
برخی از ویژگیهای اصلی و مهم کلان داده را که اطلاع از آنها به درک بهتر عملکرد و کاربردهای آن کمک زیادی میکند را در ادامه برخواهیم شمرد:
حجم دادهها یا (Volume)
حجم اطلاعات و دادهها را میتوان اولین و مهمترین ویژگی بیگ دیتا (کلان داده) دانست. معمولاً این امکان وجود ندارد که یک کمینه را برای دادهها تعیین کرد و حجم آنها اغلب بهگونهای است که تنها با کمک ابزارهای ماشینی قابل تجزیهوتحلیل هستند.
تنوع اطلاعات یا (Variety)
بیگ دیتا از مجموعه اطلاعات متنوعی مانند صدا، تصویر، اعداد، متن، ویدئو، ایمیل و… تشکیل شده است. این ویژگی به نحوه دستیابی و فرمت هر یک از دادهها بستگی دارد.
سرعت بروز رسانی دادهها یا (Velocity)
سرعت ذخیره و جمعآوری دادهها، یکی دیگر از ویژگیهای کلان داده است. درواقع برای پردازش و کسب نتایج بهینه از این طریق، بایستی دادهها با یک سرعت مطلوب جمعآوری و بهروزرسانی شوند. چراکه معمولاً دادههای قدیمیتر، فاقد نتایج درست برای اخذ بهترین تصمیمات خواهند بود.
عدم ثبات دادهها یا (Variability)
غیرقابل پیشبینی بودن دادهها نیز از ویژگیهای بیگ دیتا (کلان داده) به شمار میآید. این اطلاعات به دلیل تغییرات سریع و گسترده، نتایج مختلفی را ارائه میدهد که این مورد از اساس نمیتواند بد باشد.
صحت اطلاعات یا (Veracity)
اما اعتبار و درستی اطلاعات میتواند ویژگی نهایی بیگ دیتا باشد که این مشخصه به دلیل داغ بودن بازار اطلاعات نادرست، از اهمیت بالایی برخوردار است. بنابراین بایستی از صحتوسقم منبع جمعآوری دادهها اطمینان داشت. چراکه در غیر این صورت درصد اشتباه نتایج حاصله نیز بسیار زیاد خواهد بود.
شرکت دیجیتال مارکتینگ بهنما ارائه دهنده خدمات اینستاگرام مارکتینگ، خدمات دیجیتال مارکتینگ ، دیجیتال برندینگ ، طراحی هویت بصری ، خدمات طراحی سایت،خدمات سئو وبسایت ، خدمات طراحی گرافیک و… با تیم متخصص می باشد برای شروع همکاری با بهنما از طریق راه های ارتباطی اقدام نمایید.