چنانچه از مالکان کسب و کارهای مختلفی هستید، برای یکبار هم که شده نام تدوین برنامه بازاریابی را شنیدهاید. به طور خلاصه تدوین برنامه بازاریابی مشخص نمودن مسیر و هدف یک کسب و کار است که در مسیر حرکت باید اطلاعاتی را کسب کرد و از این طریق کسب و کار را رشد داد. به طور کلی پروسه تدوین برنامه بازاریابی باید با استراتژیهای خاص انجام شود تا به نتیجه مطلوب رسید و سود بیشتری در این زمینه کسب کرد.
هدف از نوشتن طرح بازاریابی، تعیین نقشه راه یک کسب و کار است. مسیر کسب و کار باید به صورت برنامهریزی شده، سازمان یافته و دقیق انجام بگیرد تا نتیجه مطلوب حاصل شود. چنانچه دارای کسب و کاری هستید که در نقطه ثابتی قرار گرفته است، بهتر است از طریق برنامه بازاریابی به نقطه مطلوبتری دست یابید.عدم وجود برنامه بازاریابی موجب میشود که تصمیم گیری در این زمینه دشوار باشد و همچنین راهبردها شفاف سازی نشود.امروزه اغلب سازمانها با طرح تدوین برنامه بازاریابی، فرآیند یکپارچهسازی را انجام داده و به کسب و کار خود ارزش میبخشند.
در دنیای امروز، برنامه بازاریابی به یک امر ضروری بدل گشته است. یکی از موارد بسیار حائز اهمیت که در بخش طرح بازاریابی وجود دارد مارکتینگ پلن است. با وجود مارکتینگ پلن در بخش برنامه بازاریابی، مدیران ارشد بدون بروز مشکل میتوانند به مواردی همچون تحقیق و توسعه، تولید، بخش مالی و انسانی بپردازند.
تقریبا میتوان گفت بدون داشتن برنامه و هدف نمیتوان سازمان و یا کسب و کار خود را ارتقا بخشید. داشتن یک برنامه بلند مدت و سازمان یافته میتواند کمک زیادی در پیشبرد امور داشته باشد از این جهت پیشنهاد میکنیم اگر از صاحبان کسب و کارهای مختلف هستید، توجه ویژهای به بخش برنامه بازاریابی داشته باشید.
برنامه بازاریابی چیست؟
شاید این سؤال در ذهن برخی از مخاطبان بهوجود آمده باشد که برنامه بازاریابی چیست و اصلا چرا به برنامه بازاریابی نیازمندیم؟ بدون تردید، راهاندازی و توسعه یک کسب و کار در دنیای امروز نیازمند هدف گذاری عالی است.
به جز هدف گذاری، تحلیل بازار، انتخاب استراتژیهای درست، داشتن برنامه اجرایی، نظارت و ارزیابی از مواردی است که در تدوین برنامه بازاریابی باید به آن توجه کرد. با اجرای طرح بازاریابی، مسیر رشد کسب و کار یا سازمان تا حد زیادی هموار خواهد شد.تدوین طرح بازاریابی اگر به شکل صحیح و مطابق با اصول انجام نگیرد، ممکن است در دراز مدت زیانهای ناشی از بی برنامگی را در بر داشته باشد به همین جهت در اینجا وجود مارکتینگ پنل که نقشه راه میباشد لازم و ضروری است.
از دلایل اصلی که موجب میشود کسب و کارها به تدوین برنامههای بازاریابی بپردازند، تعیین تاکتیکهای مناسب برای رسیدن به هدف است. داشتن یک استراتژی در کسب و کار جزو مهمترین مسائلی است که باید مورد توجه قرار گیرد. استراتژی برنامه بازاریابی به صورت ۱ ساله، ۲ ساله و یا بلند مدت تعیین شده تا در صورت تغییرات مداوم بازار، ضرر و زیانی متحمل شرکت، سازمان یا کسب و کار نشود. برای گرفتن نتیجه مطلوب بهتر است از مجریان طرح بازاریابی کمک گرفته شود. مجری طرح بازاریابی باید توان ارائه راهبردهای متنوع جهت ارتقای کسب و کار را داشته باشد.
بازاریابی بدون برنامه نمیتواند موفقیت چندانی برای یک سازمان داشته باشد. ما در این مقاله به صورت گام به گام پروسه تدوین برنامه بازاریابی را عنوان میکنیم تا پیشرفتهای مفیدی برایتان حاصل شود.
مواردی که باید در تدوین برنامه بازاریابی انجام شود
۱.تحلیل وضعیت موجود
یکی از مهمترین مواردی که در بخش بازاریابی باید به آن توجه کرد، تحلیل وضعیت کسب و کار است. اولین گام این است که اوضاع فعلی کسب و کار بررسی شده و رقبای بازار را در نظر گرفت.
-
داشتن استراتژی خوب
قبل از شروع تدوین برنامه بازاریابی باید بتوانید به دو سوال پاسخ دهید. یکی اینکه استراتژی من در بازار فعلی چیست؟ و دوم با تحلیل وضعیت موجود، در چه بخشی از بازار باید کار کنم؟ به جز موارد ذکر شده باید استراتژی مناسبی در بخش انتخاب مشتریان و تبلیغات داشت.
-
تاکتیک مناسب
تاکتیک همان روشهای اجرای استراتژی هستند که باید مشخص شود. به طور خلاصه باید تعیین شود که استراتژیها به چه صورت باید به حالت اجرا درآیند.
-
اجرا
در اینجا شما باید مشخص کنید که هر فرد باید چه کاری انجام دهد و اینکه کارها به چه صورت باید پیش بروند. در مرحله اجرا باید روشهایی برای اندازه گیری و بررسی نیز داشته باشیم.
-
میزان و نحوه سرمایه گذاری
باید معین کنیم برای طرحی که مشخص شده، به چه صورت و به چه میزان سرمایه گذاری شود. نیاز مالی در بخش سرمایه گذاری باید مورد بررسی قرار گیرد.
اصول تدوین برنامه بازاریابی
برای بازاریابی صحیح باید اصولی رعایت شود که ما در اینجا به بخش مهم آن میپردازیم. اشخاصی که در بخش بازاریابی فعالیت داشته یک جمله معروف دارند و آن هم این است که اگر نمیدانی کجا قرار است بروی، هیچ یک از جادهها تو را به مقصد نخواهد رساند. واقعا بدون داشتن برنامه مفید و یک استراتژی راهبردی، احتمال کسب موفقیت کاهش پیدا خواهد کرد.
برای رسیدن به هدفهای تعیین شده باید بتوانید به سوال اینکه به کجا باید برسیم و برای رسیدن به چه چیزهایی نیاز داریم؟چگونه در کسب و کار خود به نقطه مشخص شده برسیم؟ و چطور میتوان آن نقطه را پیدا کرد؟ پاسخ دهیم.
اولین گام: شناسایی اهداف کسب و کار
یک بازاریاب خوب استراتژی خوبی دارد. داشتن چشم انداز به هدفها باعث میشود آینده روشنی را در پیش رو داشته باشید. مسیر مشخص شده باید فرصتهای جدیدی برای فروش برایتان به ارمغان بیاورد، نیاز افراد را برآورده کند و…
گام دوم: تعیین بودجه و اندازه گیری
بازاریاب هایی که به شکل هوشمندانه عمل میکنند به جز داشتن استراتژی خوب، بودجه را در بخشهای مختلف مشخص میکنند تا در آینده با مشکلاتی مواجه نشوند.
به جز مشخص کردن بودجه، همواره در مسیر بازاریابی باید اهداف مورد توجه قرار بگبرند و اندازهگیری شوند. برای این کار میتوان از روش اسمارت SMART استفاده کرد.
برنامه اسمارت یعنی:
- خاص و مشخص شده S
- قابلیت اندازه گیری M
- قابل دستیابی بودن A
- واقع بینانه عمل کردن R
- زمان محدود T
گام سوم: فرصتهای هدف را از دست ندهید.
طی روند فروش باید سعی کنید مخاطبان خود را تبدیل به مشتری کنید، طی این مسیر هرگز نباید فرصتهایی که شما را به اهدافتان نزدیکتر میکند از دست بدهید.کشف مواردی همچون جنسیت مخاطب، میزان تحصیلات، خانواده، محل زندگی و سن میتواند کمک زیادی برای رسیدن به هدف کند.
چه مواردی از مخاطبان در کسب و کار باید مورد توجه قرار گیرد؟
- اهداف مخاطب
- تعاملات اجتماعی
- رفتار خرید
- چالشها و…
گام چهارم: تدوین برنامه اجرایی
تدوین برنامه اجرایی از جمله مواردی است که باید در مرحله چهارم مورد توجه قرار گیرد. پس از یافتن اهداف بازاریابی، بهتر است بهترین و مؤثرترین روشها را به حالت اجرایی دربیاورید.افزایش ترافیک وب، فروش محصول اصلی، ایجاد رویکرد جدید در بازاریابی و… از مواردی هستند که باید به حالت اجرا در بیایند.
گام پنجم: سازماندهی کردن
گام پنجم یعنی آخرین گام در بازاریابی، سازماندهی کردن است. وقتی اطمینان پیدا کردید که در مسیر تدوین برنامه بازاریابی موفق عمل کردهاید، حالا باید به فکر سازمان دهی باشید.اقداماتی همچون: میزان بودجه، زمان، راهبردهای اصلی و… باید سازماندهی شوند تا بتوانید بازدهی بیشتری از کسب و کار خود داشته باشید.
در یک اقدام سعی کنید جدولی تهیه کنید و در آن به بهینه سازی ساختار کلی بازاریابی بپردازید. تهیه سند یک گزینه کلیدی برای این است که بدانید آیا استراتژی که به کار گرفتهاید موثر واقع شده است یا نه.
سفارش تدوین برنامه بازاریابی
سفارش تدوین برنامه بازاریابی در ابعاد مختلف انجام میگیرد. اگر از صاحبان کسب و کارهای مختلف هستید حتما این اصل مهم را مورد توجه قرار داده تا مشتریان خود را حفظ کنید و افزایش دهید.مارکتینگ پنل Marketing Plan یکی از بهترین روشهایی است که در تدوین برنامه بازاریابی مورد استفاده قرار میگیرد.
با سفارش تدوین بازاریابی پنلی با نام بیزینس پنل در اختیار مشتریان قرار میگیرد که از طریق آن قادر به بررسی تحلیل بازار، وجود رقبا، وضعیت درونی، شرایط بازار و نیاز مشتریان خواهید بود.تدوین و خلق برنامه بازاریابی نیاز به استراتژی متناسب با سیاستهای کلان سازمانی داشته تا گام مفیدی در زمینه رقابت برداشته شود.
برنامه ریزی با استراتژی صحیح از ابزارهای مدیریتی است که در اغلب سازمانها توجه ویژهای به آن میشود. برای مثال ایجاد فعالیتهای تولیدی و همچنین سرمایهگذاری همواره با برنامه ریزی صحیح و مطالعه قابلیت اجرایی دارند.
چنانچه دارای کسب و کاری هستید که محصولات از فروش خوبی برخوردار نیستند و رقابت زیادی در آن وجود دارد، بهتر است سفارش تدوین برنامه بازاریابی را انجام دهید و مطابق با اصولی که در این زمینه وجود دارد عمل نمایید.
تمامی فعالیتهای انفرادی و گروهی برای بازاریابی کالاها باید در قالبهای مشخص شده تدوین و برنامهریزی شوند. داشتن برنامه و مطالعه زیاد در زمینه تدوین برنامه بازاریابی میتواند کمک زیادی به شما در امور کسب و کار کند.
مراحل تدوین برنامه بازاریابی
برای تدوین برنامه بازاریابی باید مراحلی طی شود که ما سعی میکنیم در اینجا مهمترین آنها را به طور خلاصه و مفید برایتان عنوان کنیم. قبل از هر چیز شما باید تعیین کنید که چرا مشتریان باید شما را انتخاب کنند.
۱.مزایای رقابتی کالا و خدمات را مورد بررسی قرار دهید
برخی از افراد برای اولین بار اقدام به ایجاد یک کسب و کار میکنند و برخی نیز میخواهند از روی کسب وکارهای دیگر کپی برداری کرده و مسیر آنها را طی کنند. در هر دو صورت شما باید راهکارهایی برای رقابت داشته باشید. اگر مزیتهای رقابتی خود را افزایش دهید، میتوانید در این زمینه موفقتر عمل کنید.
-
مشخص کردن مشتریها
تعیین مشتری یکی از راههایی است که کمک زیادی به رسیدن هدف میکند. مواردی همچون سطح درآمد، سطح بازار، میزان سواد و مواردی از این قبیل باید مورد توجه و بررسی قرار بگیرند.
-
شناخت رقبا
تعیین کنید که در حال حاضر مشتریان شما ممکن است تحت تأثیر کدام یک از رقبا قرار گیرند. همیشه به دنبال یافتن نقاط ضعف و نقاط قوت رقبا بوده و سیاستهای مشتری مداری آنها را بشناسید.
-
تعیین جایگاه برند
در تجارت و بازاریابی باید تعیین کنید که برند شما چه جایگاهی در بازار دارد. شما ارزان بودن محصول را انتخاب کردهاید یا گران بودن آن را. جایگاه برند خود را در بازار پیدا کرده و مشخص کنید میخواهيد کالاهای لوکس را عرضه کنید یا به دنبال ارائه برندهای ارزان قیمت هستید.
-
آنالیز کردن
مخاطبان، تاکتیکهای بازاریابی، هزینههای بازاریابی، موقعیت تجاری فعلی، مخاطبان و… باید آنالیز شوند تا بتوانیم در مدت زمان کوتاه به موفقیت برسیم.
نمونه برنامه استراتژیک بازاریابی
هر فرد یا سازمانی نمونه برنامه استراتژیک بازاریابی مخصوص به خود را دارد که توسط آن استراتژی، توانسته به موفقیتهایی دست پیدا کند. برخی از افراد بدون دانش قبلی مسیر کسب و کارهای دیگر را طی میکنند و نمیتوانند در این زمینه موفق باشند زیرا هر کسب و کاری استراتژی خاص و منحصر به فرد خود را دارد.
نمونه استراتژی تدوین برنامه بازاریابی
- وضعیت فعلی تجارت خود را بررسی کنید. جزئیات تجارت، تغییر قوانین تجارت، تعداد مشتریان و مواردی از این قبیل بسیار حائز اهمیت بوده و حتما باید در ارائه استراتژی به آنها توجه شود.
- همواره بازار هدف را مورد توجه قرار دهید و مشخص کنید از چه کسانی تشکیل شده است. قبل از هر چیزی به پاسخ درست این سوالات برسید. خدمات شما چه کمکی به مخاطب میکند؟ بیشترین افرادی که قصد تهیه کالا و خدمات را دارند چه کسانی هستند؟
- هدف خود در طول برنامه بازاریابی را مشخص کرده و سعی کنید از تاکتیکهای عالی برای بازاریابی استفاده کنید. شناخت بازار یکی از استراتژیهای مهمی است که باید مورد توجه قرار بگیرد.
- به هزینههای بازاریابی توجه کنید. تهیه یک نقشه جامع از هزینههای بازاریابی و نحوه تهیه آن میتواند کمک زیادی به شما بکند.
لازم به ذکر است هر استراتژی مختص به تجارت و کسب و کار خاصی است و تمامی افراد نمیتوانند یک مسیر مشخص را طی کنند. موارد ذکر شده از مهمترین تکنیکهایی است که در بخش تدوین برنامه بازاریابی باید به آن توجه شود.
بودجه، یافتن مخاطبان و نیاز مشتریان از سه اصل مهمی است که در هر کسب و کار باید مورد بررسی قرار بگیرد.