- خانه
- گرافیک و هویت بصری
- ۴ تفاوت اصلی موشن گرافیک با انیمیشن چیست
۴ تفاوت اصلی موشن گرافیک و انیمیشن در چیست؟
seoo_admin
- آذر ۲۸, ۱۴۰۱
- ۱۲:۲۰ ب٫ظ
- بدون دیدگاه
۴ تفاوت اصلی موشن گرافیک و انیمیشن که در ادامه این مقاله به بررسی آنها خواهیم پرداخت، مواردی هستند که با کمک آنها میتوان این دو مفهوم را به درستی از هم تشخیص داد. چراکه بسیاری از افراد و به ویژه افراد مبتدی، این دو تکنیک را اشتباهاً یکی میدانند که این میتواند به دلیل وجود شباهتهای بسیار زیاد میان آنها باشد. البته حقیقت این است که نمیتوان مرز دقیقی را برای تشخیص این دو هنر تعیین کرد؛ ولی با توجه به زمینههای کاربرد هریک و بهرهگیری درست از مزایای آنها در راستای اهداف تجاری و تبلیغاتی، بهتر است تفاوتهای هریک از این اصطلاحات را بهدرستی درک کنیم. لذا وجود پرسشها و ابهامات فراوان پیرامون تفاوتهای انیمیشن و موشن، ما را بر آن داشت تا در این پست ضمن بیان تعریف و مفهوم هریک، به بررسی موارد اختلاف میان آنها نیز بپردازیم. پس دعوت میکنیم با ما همراه باشید تا ۴ تفاوت اصلی موشن گرافیک و انیمیشن را مورد ارزیابی قرار بدهیم.
انیمیشن چیست؟
انیمیشن که با عنوان پویانمایی نیز شناخته میشود، بخش مهمی از صنعت فیلمسازی به شمار میرود که در آن، کاراکترها بهواسطه یک داستان منسجم در فضایی که به همین منظور طراحیشده است، قرار میگیرند. نمونه شناختهشده انیمیشنها میتوان به کارتونهای موردعلاقه کودکان و یا جلوههای ویژه که در بخشهایی از یک فیلم سینمایی مشاهده میکنید، اشاره کرد. انجام چنین تکنیکی مستلزم در اختیار داشتن امکانات گوناگون مانند استودیوی مجهز به همراه یک تیم از سازندگان حرفهای و آموزشدیده است. پروژههای ساختهشده نیز یک اثر کامل با رعایت کلیه جزئیات هستند که فرآیند اجرای آنها به صورت فیلمبرداری از طراحیها و یا حتی جایگذاری مدلها در صحنههای انیمیشنی هستند. بهطوریکه نتیجه آن نمایش متوالی و پیوسته تصاویری است که باعث خلق و حرکت شخصیتها میشود.
موشن گرافیک چیست؟
با ارائه تعریف فوق برخی از ۴ تفاوت اصلی موشن گرافیک و انیمیشن بهسادگی قابلدرک خواهند بود. اما برای اطلاع دقیق از تمایزهای میان این دو تخصص، تعریف مختصری نیز از موشن گرافیک ارائه نموده و در ادامه به بررسی تفاوتهای آنها خواهیم پرداخت.
موشن گرافیک یکی دیگر از تکنیکهای متحرکسازی است که به آن گرافیک متحرک نیز گفته میشود و از کنار هم قرار دادن مجموعه کاراکترهای ثابت با حالات متفاوت، تصاویری متحرک به وجود میآید. در این روش، که برای بازاریابی و ساخت تیزرهای تبلیغات کاربرد بیشتری دارد، تصاویر گرافیکی یا عکسها بهصورت تکی و پشت سرهم قرار میگیرند و نمایش آن در فریمهایی با زمانبندی انجام میشود. ضمن آنکه صداگذاری بر روی تصاویر موشن نیز امکانپذیر است.
شباهتهای موشن گرافیک و انیمیشن در چیست؟
پیش از آنکه به معرفی ۴ تفاوت اصلی موشن گرافیک و انیمیشن بپردازیم، بهتر دیدیم برای شناخت بهتر از این دو شاخه هنری، مروری هم بر شباهتهای آنها داشته باشیم. درواقع همانطور که صحبت شد، وجود شباهتهای زیاد میان این دو اصطلاح در حوزه رسانه، موجب گردیده است که بسیاری آنها را بهجای هم استفاده کنند.
بهطورکلی میتوان موشن گرافیک و انیمیشن را تکنیکهای هنری در حوزه ایجاد تصاویر متحرک دانست که در آنها، کاراکترها و اشیاء بهواسطه شیوههای مخصوص هرکدام، حرکت میکنند. بنابراین آنها دو روش برای ترسیم و ارائه تصاویر استاتیک با هدف جان بخشیدن به آنها هستند. بهعلاوه اینکه، عملکرد هردوی این اشکال هنری برای شخصیتسازی از طریق نرمافزارهایی مانند افترافکت یا مایا صورت میگیرد و از آنها میتوان برای کسب نتایج دلخواه بهره برد. اصول مورداستفاده برای موشن گرافیک و انیمیشن نیز از موارد تشابه این دو اصطلاح هستند. به این معنی که تمامی قوانین بصری و دستورالعملهای موردنیاز هنرمندان برای جان دادن به اشیاء و تصاویر در هردوی این روشها یکسان هستند. بنابراین میتوان اینطور نتیجهگیری کرد که موشن گرافیک و انیمیشن مکمل یکدیگر هستند.
۴ تفاوت اصلی موشن گرافیک و انیمیشن
اگرچه در بخش قبل به برخی از شباهتهای میان انیمیشن و موشن گرافیک اشاره کردیم اما تفاوتهای این دو تکنیک بهقدری مشهود هستند که نمیتوان از آنها چشم پوشید. به عنوان مثال، نحوه مدلسازی، شخصیتپردازی، زمینه کاربرد، بازار کار هریک از این روشها و حتی محل اکران، تنها بخشی از تفاوتهایی هستند که میتوان برای این دو مفهوم برشمرد. به همین دلیل از میان هرآنچه بیانگر تمایز میان موشن گرافیک و انیمیشن است تنها به بررسی چهار تفاوت که از درجه اهمیت بیشتری برخوردارند، خواهیم پرداخت.
۱- تفاوت کاراکترها و شخصیتپردازی
اولین مورد از بررسی ۴ تفاوت اصلی موشن گرافیک و انیمیشن به کاراکترها و نوع شخصیتپردازی در هریک از این روشها اشاره دارد. به این صورتکه در انیمیشن، معمولاً یک داستان طرح میشود و در ادامه برای آن شخصیتپردازی صورت میگیرد. همچنین، زمان لازم برای مدلسازی در انیمیشن نیز در مقایسه با موشن گرافیک بیشتر است. این در حالی است که کاراکترها در موشن گرافیک، سادهتر هستند و ازآنجاییکه سناریوی خاصی ندارد، نیازی هم به شخصیتپردازی در موشن نیست.
همچنین تعداد کاراکترها در انیمیشن، بسیار زیاد بوده که هریک نیز دارای ویژگیها و مشخصات ظاهری بهخصوصی هستند. ولی در موشن گرافیک به دلایلی مانند محدودیت زمان و یا پرداخت هزینههای کمتر برای طراحی، بیشتر کاراکترها با یکدیگر شباهت زیادی دارند که این مورد یکی از اصلیترین تفاوت انیمیشن و موشن گرافیک به شمار میرود.
۲- تفاوت در کاربردها و اهداف استفاده
یکی دیگر از ۴ تفاوت اصلی موشن گرافیک و انیمیشن به موارد استفاده آنها اختصاص دارد. به این صورت که معمولاً موشن گرافیک ازنظر زمان بسیار کوتاهتر از انیمیشن است و همین مسئله باعث میشود که کاربرد عمده آن برای انتشار در شبکههای اجتماعی باشد. نکته مثبت این قضیه، مخاطب زیاد رسانههای اجتماعی و بازخورد مطلوبی است که از این نوع محتوا به عمل میآید. به همین دلیل موشن به یکی از بهترین گزینهها برای تبلیغات و بازاریابی کسبوکارها در این فضا مبدل شده است.
اما انیمیشن را نمیتوان دارای قابلیت خاصی در زمینه تبلیغات و معرفی محصولات و خدمات دانست و از همینرو کاربرد اصلی آن در حوزه سرگرمی و شاخه کودک و نوجوان است. جالبتر اینکه برای معرفی انیمیشن، تبلیغ و بازاریابی ضروری است؛ اما موشن گرافیک، خود به عنوان ابزاری جهت تبلیغات به کاربرده میشود.
۳- حوزه کاری متفاوت موشن گرافیک و انیمیشن
مورد مهم بعدی که بهعنوان یکی دیگر از ۴ تفاوت اصلی موشن گرافیک و انیمیشن به شمار میآید، تفاوت در حوزه کاری این دو تکنیک است. به این معنی که، انیماتور بیشتر با تصویرسازی سروکار دارد، اما حوزه فعالیت یک موشن کار، طراحی گرافیک است. درواقع افراد فعال در حوزه موشن، از تصاویر گرافیکی خاص باهدف انتقال یک مفهوم به مخاطبان خود استفاده میکنند. اما همانطور که اشاره کردیم، انیمیشن، یک داستان مشخص با کاراکترهای مختلف و شخصیتپردازی را دربر میگیرد که مراحل و پروسه تولید آن گستردهتر از موشن است.
ابزارهای موردنیاز برای اجرای پروژههای موشن، اگرچه متنوع هستند اما اصلیترین برنامه گرافیکی آن فتوشاپ است و معمولاً افترافکت نیز در پروژه تولید موشن گرافیک، یک ابزار کاربردی و البته مهم شناخته میشود. هرچند در مواردی، یادگیری نرمافزارهای صنعتی و پیشرفته دیگری مانند تری دی مکس نیز ضروری به نظر میرسد. تولید انیمیشن نیز اغلب با برنامههای خاصی صورت میپذیرد که شاخصترین آنها ۳Ds Max است. علاوهبر آن، Maya، Blender یا لومیون نیز برای ساخت انیمیت و پروژههای متحرکسازی، کاربرد ویژهای دارند.
۴- متفاوت بودن هزینه تولید آنها
هزینههای موردنیاز برای تولید انیمیشن و موشن را میتوان آخرین مورد قابلبررسی از میان ۴ تفاوت اصلی موشن گرافیک و انیمیشن دانست و کاملاً مشخص است که ساخت انیمیت در مقایسه با موشن، هزینه برتر است. این تفاوت به دلیل امکانات و تجهیزات مختلفی است که در پروژههای مربوط به هریک از این تکنیکهای متحرکسازی بهکاربرده میشود. ضمن آنکه مراحل اجرای هرکدام نیز متفاوت از دیگری بوده و همین مسئله در هزینههای تمامشده هر پروژه تأثیر چشمگیر دارد.
مثلاً برای تولید انیمیشن علاوهبر ضرورت وجود یک داستان، موارد بسیاری مانند مدلسازی، شخصیتپردازی، متحرکسازی، صداگذاری، کارگردانی و… نیز موردنیاز است که همگی دربردارنده هزینههای مختلفی هستند و بهنوعی چندین زمینه شغلی برای افراد گوناگون هستند. اما موشن گرافیک به واسطه تفاوت در ساختار و ماهیت و همچنین تایم کوتاهتر، نیازمند هزینه کمتر است. البته در پروژههای مختلف و بسته به در نظر گرفتن مواردی همچون شخصیتپردازی، اجرای دوبعدی یا سهبعدی، صداگذاری، درج سناریو و… قابلافزایش میباشد.
سایر تفاوتهای انیمیشن و موشن گرافیک
پس از بررسی و معرفی ۴ تفاوت اصلی موشن گرافیک و انیمیشن و از آنجایی که وجوه مقایسه این دو مفهوم بسیار فراتر از موارد فوق هستند، بهتر دیدیم که برخی دیگر از تفاوتهای میان این دو تکنیک متحرکسازی را بهصورت مختصر و مفید ارائه نماییم:
مخاطبان و سفارشدهندگان
جنبه دیگر تفاوت میان موشن گرافیک و انیمیشن به مخاطبان و یا بازار فروش و سفارش آنها مربوط میشود. بر این اساس، عمدتاً انیمیشن برای سرگرمی و انتقال برخی مفاهیم بهصورت داستان کاربرد دارد. اما موشن گرافیک بیشتر برای تبلیغات و معرفی برندها مورد استفاده قرار میگیرد.
محل اکران و نمایش
نحوه پخش و اکران هریک از محتواهای تولیدی نیز از موارد شاخصی است که به لحاظ اهمیت از ۴ تفاوت اصلی موشن گرافیک و انیمیشن که برشمردیم کمتر نیست. بهطوریکه معمولاً محل نمایش انیمیشن در سالنهای سینما و یا تلویزیون است. اما موشن گرافیکها متناسب با محتوای موردنظر، در اماکن مختلفی قابل انتشار است. مثلاً شبکههای اجتماعی، تلویزیونهای شهری و یا پخش درونسازمانی از آن جمله هستند.
جلوههای بصری
تفاوت، بعدی به جلوههای بصری بهکار رفته در انیمیشن و موشن گرافیک ارتباط دارد. معمولاً برای ساخت یک انیمیشن از جلوههای متنوع و کودک پسند استفاده میشود که دربردارنده مفهوم خاصی نیستند. اما در موشن از افکتهای خاص برای زمینههای کاری گوناگون بهره برده میشود که تأثیر زیادی در جلوه و جذابیت پیام ارسالی به مخاطب دارند.